BLOG

Aile Terapisi

Aile Terapisi

Çift ve aile terapisi, değişim ve gelişimi sağlamak amacıyla aileler ya da yakın ilişkide bulunan çiftlerle çalışan bir psikoterapi dalıdır. Çiftler ya da aile üyeleri arasındaki etkileşim sistemlerinde değişiklik yapmayı hedefler. Aile ilişkilerinin psikolojik sağlık için önemli bir etken olduğunun altını çizer.

Aile terapisi sorunun kaynağının ne olduğundan ya da danışanın sorunu “bireysel” ya da “aile sorunu” mu olarak gördüğünden bağımsız olarak, aile bireylerinin çözüme katılımının daha faydalı olacağını öne sürer. Aile bireylerinin bu katılımı genellikle terapi seanslarında birebir bulunmaları ile sağlanır. Aile terapistinin görevi ise, bireyler arasındaki iletişime etki ederek aile sisteminin güçlenmesi ve desteklenmesini kolaylaştırmaktır.

Her ne kadar sadece çiftler ya da eşler arasındaki ilişkisel sorunları hedef alıyormuş gibi anılsa da, aile terapisi, bir çok psikolojik sorunu hedef alır ve çözümlemeye çalışır. Ürettiği fikir ve metodlar tüm dünyada terapistleri etkileyen aile terapisi halen bilişsel-davranışçı terapilerden sonra  en çok kullanılan ikinci bir terapi yöntemidir.

Aile Terapisinde Seanslar

İhtiyaç duyulan seans sayısı soruna bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama seans sayısı 8-12’dir. Aile terapisti genellikle ailenin birkaç üyesiyle aynı anda görüşür. Bu sayede aile üyelerinin kendi ilişkilerini algılayışında ve etkileşimlerinde değişiklik yapma şansını bulur. Terapist kişinin içinde ne olup bittiğinden çok kişilerin arasında ne olduğu ile ilgilenir (psikodinamik teknikleri kullanan terapistler hariç). Sorunların nedenlerini araştırıp, danışanların genellikle yapmaya çalıştıkları neden-sonuç analizini yapmayı faydasız görür ve çözüme odaklanıp dengeyi sağlamakla ilgilenir.

Bir yorum yazın!

    Twitter not configured.