Ergenlik
Ergenlik dönemindeki bireyin, fizyolojik anlamda, cinsel özelliklerinde, vücut hatlarında ve cinsel ilgilerinde; sosyolojik anlamda, toplumsal rollerinde ve bağımsızlık isteklerinde; bilişsel anlamda zihinsel gelişimlerinde ve benlik kavramlarında önemli değişikliklerin gerçekleştiğini söylemek mümkündür. Ergenlik dönemi “fırtınalı ve stresli” bir dönemdir. Ergenlik, fizyolojik anlamda kızlarda adetle ve göğüslerin büyümesiyle; erkeklerde ise yüzde kılların çıkması ve sesin kalınlaşmasıyla başlayan genel olarak da 13-22 yaşlar …
Devamını OkuÇiftlerin Karşılaştığı 10 Ortak Sorun
Sözlerin tutulamaması, yalan söyleme veya aldatma: Güveni sarsan bu davranışlar genellikle ilişkilerin başarısızlığı ile sonuçlanır. Romantik ilişkideki temel güven duygusu sürekli olarak sarsıldığı takdirde, sorunlar ortaya çıkar ve birlikte kalmak için gerekli motivasyon azalır. 2. Gücün dengesizliği: Partnerlerden birinin baskın bir şekilde daha fazla karar verme gücü var ise ilişkide sorunlar ortaya çıkar. Sosyal aktiviteler, arkadaşlar, ekonomik konular, evle ilgili …
Devamını OkuBoşanma ve Çocuk
Boşanma hiç kuşkusuz, çocukların başına gelebilecek en sarsıcı olaylardan birisi ve potansiyel olarak onların gelişmelerini ciddi bir biçimde etkileyecek bir dizi değişikliği de beraberinde getirmektedir. “Potansiyel bir durumdur, çünkü boşanmış bir ailenin bireyi olarak yaşamak kaçınılmaz olarak çocuklara zarar veren bir durum değildir. Önemli olan anne ve babanın evliliklerinin sona ermesini nasıl karşıladıkları, boşanmadan sonra hayatlarını ve ilişkilerini nasıl sürdükleri …
Devamını OkuDikkat Eksikliği ve Hiperaktivitenin Tedavisi
Davranışsal terapinin bazı DEHB olan çocuklarda ilerlemeler yapabileceği düşünülmektedir. Bunu destekleyici bazı araştırma bulguları olmasına karşın, kuvvetle yararsız olduğunu iddia eden araştırma bulguları da mevcuttur. Davranışsal terapi, bireyin düşünce ve davranışlarının olaylarla nasıl bağlantılı olduğunu anlamayı hedeflemektedir. Danışman bunu yapmak için çocuğun yaşamından gerçek örnekler kullanır ve bunları uygulamanın gerçek yaşamda meydana gelen zorlukları anlamaya olanak sağlamasını amaçlar. Davranışçı terapistler …
Devamını OkuDikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu
TANIM Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, bireyin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayan aşırı hareketlilik, istekleri erteleyememe (impulsivite) ve dikkat sorunları ile kendini gösteren bir psikiyatrik bozukluktur (APA 1994). TEMEL BELİRTİLER Bu bozukluğun 3 temel belirtisi vardır: Dikkat eksikliği, Aşırı hareketlilik Dürtüsellik Bir kişide dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun varlığından söz edebilmek için bu belirtilerin 7 yaştan önce başlamış olması, birden fazla …
Devamını Oku